سفارش تبلیغ
صبا ویژن

شرکت خدمات زیارتی آیت میامین

پیشنهاداتی برای برنامه حج تمتع امسال

مسئله ای که باعث نگرانی حجاج بیت الله الحرام شده بیشتر از آن که واقعی و منطبق با یافته های علمی باشد، رسانه ای و قابل حل و فصل است.

 

به گزارش خبرگزاری شبستان، اعزام ، ‌چگونگی و تعداد حجاج بیت الله الحرام برای انجام مناسک حج تمتع امسال ، در جلسات اخیر به ریاست رییس جمهوری ، مورد بحث بوده و تا آنجایی که اطلاع رسانی شده ، هنوز در این باره تصمیم نهایی اتخاذ نگردیده است. آنچه موحب شده تا موضوع اعزام حجاج و کم و کیف آن ، امسال تا به این حد مورد دقت قرار گیرد و نسبت به آن حساسیت هایی ابراز شود ،‌ دل نگرانی ها از آنفولانزای نوع جدید است که اگر چه کم رنگ شده ، ‌ولی هنوز به عنوان یک مساله بهداشتی مطرح است.

بنا بر اخبار رییس جمهوری در این جلسات با دقت و حساسیت خاص از وزیران بهداشت و فرهنگ و ارشاد اسلامی و رییس سازمان حج و زیارت خواسته است دل نگرانی ها از این بیماری و به جا بودن و یا نبودن آنرا از همه ی ابعاد بررسی و به جلسه آتی ارایه کنند که نشانه توجه و دقت ویژه و خاص دولت و شخص رییس جمهوری به موضوع سلامت عمومی است .

نسخه ای که سازمان بهداشت جهانی WHO به کشورهای مسلمان عضو برای مناسبت حج پیشنهاد کرده ، این می باشد ؛ زائرانی را به حج اعزام کنید که توانایی های فیزیکی بیشتری داشته باشد و به زائران مسن نوجوانان و افراد بیمار و با مستعد بیماری و در معرض خطر امکان بدهید که در سالهای آتی به حج مشرف شوند . به این ترتیب نه سازمان بهداشت جهانی که کارگزار بهداشتی ملل متحد است و نه هیچ ارگان مسئول و تخصصی دیگر از توقف حج سخن نگفته و به علاوه ، این امر موضوعی است که فقط در صورت جمع بودن همه ی شرایط و ضرورت های عقلایی می تواند مورد بحث قرار گیرد.

 

حج وجوب خاص خود را دارد .فردی که شرعا استطاعت حج یافته است باید که حج بگذارد و او را نمی توان از انجام این واجب محروم کرد . بخصوص که راههای بیشتر و ممکن برای پاسخ گویی به نگرانی ها و غلبه علمی بر آن وجود دارد.

حاصل مطالعه همه جانبه ، ‌دقیق و توام با تدبر ظریف یک تیم کارشناسی از متخصصان پزشکی و کارگزاران اجرایی حج و عمره ، تاکید بر تلاش برای واقعی کردن ابعاد مساله و سنجش آن قبل از هر اقدام و تصمیم گیری و حتی بحث دارد. به باور این تیم مطالعاتی ،" مساله ای که به نگرانی از اعزام حجاج انجامیده درابعاد کنونی آن بیشتر از آنکه واقعی و منطبق بر یافته های علمی باشد ، رسانه ای است ." برای شناخت واقعی مساله ، تاکید روی اعمال نظرات تخصصی سازمان بهداشت جهانی است که اساس آن مورد اشاره قرار گرفت و آن " محدودیت برای اقشار خاص " می باشد.

آنفولانزای نوع مورد بحث مانند هر بیماری قابل سرایت دیگر و بخصوص بیماریهای ویروسی مجاری تنفسی ، مساله ای بهداشتی است که با آموزش و تدابیری که قبلا هم بارها و بارها برای مسایل مشابه دیگر تجربه و عملیاتی شده ،‌ می توان با آن مقابله کرد . این بیماری گر چه یک مساله با عنوان جدید است ، ‌ولی در مناسبتی مانند حج ،‌ مساله بهداشتی بی سابقه ای نیست . تقلیل سطح بهداشت عمومی در گردهم آیی بزرگی چون حج بواسطه جمع آمدن زائران از کشورهای با سطح بهداشت و آموزش بهداشتی متفاوت ،‌ امری طبیعی است و راه چاره کار نیز همان اقداماتی می باشد که سالها صورت گرفته و نتیجه داده است و امسال بواسطه شرایط جدید لازم می آید تشدید شود.

عمده راه انتقال ویروس آنفولانزای نوع جدید ، تماس های فردی و عدم رعایت بهداشت عمومی است. به جای نگران بودن و نگران کردن دیگران ، آموزش و اتخاذ تدابیر عملیاتی مناسب ، می تواند به ما این امکان را بدهد که با خسارت کمتر و ضریب خطر پذیری قابل قبول ، هم به اندازه سهمیه ، زائرانمان را به حج ببریم و هم اینکه شانس تشرف را از افراد مستطیع و دارای شرایط جسمانی لازم و در لیست طولانی انتظار اعزام ، ‌نگیریم .

 

برای تحقق این مهم ما توصیه می کنیم :

الف : با افزودن بر سطح خدمات مانند استقرار پزشک در تمامی کاروانها بخصوص از آن عده از پزشکان و متخصصان حرفه های پزشکی که خوشبختانه عده آنها در لیست انتظار تشرف زیاد است ،‌ خدمات در دسترس تر پزشکی به همه ی زائران بدهیم .

ب : آن تعداد زائرانی که بواسطه ملاحظات بهداشتی و پزشکی از سهمیه کاسته می شوند را با کادرهای پزشکی و صاحبان حرف پزشکی ، دارندگان تحصیلات بالا و جوانان و افراد کمتر در معرص خطر پر کنیم .

این عمل چند حسن دارد : اول اینکه قدمی بزرگ و اساسی به سمت جوان سازی حج و حج گزاران می باشد . دوم ، با حضور این افراد سطح آموزش عمومی و آگاهی زائران خود به خود بالا خواهد رفت . سوم ، این افراد ضمن اینکه بهداشت عمومی را در میان زائران در سطح بالا نگاه می دارند ، به دیگر زائران نیز برای رعایت آن کمک و آموزش می دهند. و چهارم ، این جایگزینی فشار را از روی لیست پرتعداد زائران که بعضا باید سالیان بسیار در انتظار تشرف باشند ، می کاهد و سهمیه مقرر نیز به طور کامل مورد استفاده قرار می گیرد .

پ : به طور معمول در ایام حج تمتع از اتاق های بزرگ با ظرفیت اقامت حتی 6 تا 7 زائر استفاده می شود . می توان ترتیبی داد که از عده زائران در اتاق ها کم شود و به این ترتیب از احتمال بیمار شدن زائران کاست. قطع یقین کسی که برای تشرف به حج استطاعت مالی دارد ، حاضراست هزینه اضافه شده را در قبال دریافت خدمات بیشتر با طیب خاطر بپردازد.

ج : با رعایت ملاحظات شرعی ، زمانهای نقل و انتقال ، زیارت ها ،‌ بیتوته زائران و نیز وقوف در ایام تشریق را به شکلی برنامه ریزی و زمان بندی کرد که زائران کمتر در معرض تماس های عمومی و یا حضور در فضاهایی قرار گیرند که امکان ابتلا شدن به بیماری از جمله آنفولانزای نوع جدید وجود دارد.

ج : برنامه اعزام و بازگشت زائران را طوری طراحی کرد که آنها مدت زمان کمتری را در عربستان سعودی بسر برده و بالطبع مدت سفر کوتاه گردد.

مساله ای که در هر مطالعه و تصمیم گیری در این خصوص حائز اهمیت و توجه است ، زائرانی می باشند که از مجاری غیر رسمی همه ساله برای انجام مناسک حج به عربستان سعودی می روند و بین عده آنها و محدودیت ها یک رابطه مستقیم وجود دارد . به این معنی که هر وقت محدودیت ها بیشتر شده ، عده آنها نیز فزونی گرفته است. این دسته از زائران بدون هیچ امکانی معمولا راهی زیارت می شوند، در محل های اقامتی نامناسب استقرار می یابند و دسترسی آنها به خدمات پزشکی در خوشبینانه ترین شرایط ،‌ناکافی است. این عده در دوره اقامت خود در عربستان می توانند دردسرسی بهداشتی برای این کشور باشند و در بازگشت به کشور خود نیز یک منبع آلوده ساز تلقی شوند .